Basarabia Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Voronin s-o "inervat"

In jos

Voronin s-o "inervat" Empty Voronin s-o "inervat"

Mesaj Scris de basaru Sam 28 Iul 2007 - 5:51

V. Voronin a declarat că PCRM (al cărui lider este şeful statului) nu-i satisfăcut de rezultatele alegerilor locale şi este decis să nu mai repete greşelile pe care le-a comis în acest scrutin, una dintre care-i oferta nereuşită de cadre.

„Există mai multe motive de nemulţumire. Pe de o parte, PCRM a obţinut cel mai mare număr de voturi în toate raioanele, dar coalizarea generală a opoziţiei nu i-a permis să se situeze pe poziţia de lider în majoritatea raioanelor”, a declarat el. Voronin a estimat că, după alegeri, s-a creat o situaţie destul de complicată (în legătură cu faptul că în majoritatea raioanelor au fost alese conduceri necomuniste), menţionând că lui nu-i este clar cum se va realiza de acum încolo conlucrarea autorităţilor centrale cu cele locale, care s-au „situat într-o opoziţie categorică”. El a dat de înţeles că ar putea să închidă robinetul bugetar, anunţând că, „în situaţia creată, puterea va merge pe calea concentrării mijloacelor bugetare în scopul realizării proiectelor strategice de dezvoltare regională”. Voronin le-a sugerat noilor autorităţi necomuniste, inclusiv celor din capitală, să se descurce cum pot şi să nu se întindă mai mult decât li-i plapuma, pentru că nimeni „nu le va duce cemodanul din urmă”.

V. Voronin a atenţionat că fostele autorităţi locale comuniste „au lăsat o bună moştenire democraţilor”, exprimându-şi temerea că se va reveni la situaţia din anii ’90, „când totul se irosea şi nimic nu se făurea”. Fiind solicitat să comenteze „moştenirea frumoasă” - datorii de vreo 400 mln. - pe care au primit-o noile autorităţi ale capitalei de la fostul primar V. Iordan, şeful statului a ţinut o „lecţie” de buget municipal, afirmând că presa nu se pricepe în economie şi că nu există datorii.


„Terminatorii”

PPCD şi PD


Şeful statului a învinuit foştii “parteneri din 4 aprilie” - PPCD şi PD - că au distrus, în numai câteva zile, consensul politic care a existat în parlament în ultimii doi ani. „Poziţia corectă, echilibrată, principială, în stil european a parlamentului a rămas în trecut. Acum, cu părere de rău, putem iarăşi vorbi despre o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică despre relaţiile care există doar între două forţe - între PCRM şi întreaga opoziţie. Opoziţia aşa şi nu a înţeles că Moldova este o ţară, şi nu un SRL sau o societate pe acţiuni. Opoziţia a renunţat cu uşurinţă la consensul realizat de partidele politice din parlament în numele integrării europene pentru un nou consens - în numele „obţinerii unor loturi de pământ”, a spus Voronin. El a atenţionat că puterea va reacţiona „cu înţelepciune” la noile ameninţări şi şantaje cu acţiuni stradale. Potrivit lui, „opoziţia este iarăşi hotărâtă să se pronunţe făţiş împotriva integrităţii teritoriale, a reîntregirii şi demilitarizării Moldovei; mai mulţi lideri consideră că ratingul lor politic ar putea să scadă în condiţiile unei ţări reunificate, iar această potenţială ameninţare la adresa bunăstării lor personale, politice şi patrimoniale, îi face să se situeze în opoziţie faţă de interesele cardinale ale statului moldovenesc şi ale întregului popor”.

Şeful statului a anunţat că anume comportamentul democraţilor după alegeri îi determină pe comunişti să-şi schimbe abordarea faţă de opoziţie în parlament; că fracţiunea PCRM va termina cu politica altruistă, opoziţiei nu i se vor mai acorda posturi de conducere în diferite instituţii şi opinia acesteia în diferite probleme nu va mai fi consultată. „Noi suntem la guvernare şi răspunderea totală ne revine. De aceea, vom acţiona corespunzător”, a subliniat şeful statului.


“Unele virguli” în problema transnistreană


După ce a „limpezit” lucrurile cu opoziţia, V. Voronin a răspuns la întrebările jurnaliştilor. Nelipsită a fost tematica transnistreană. Voronin a respins încă o dată afirmaţiile despre existenţa unui plan secret de reglementare convenit cu Rusia, menţionând că o astfel de înţelegere nici n-ar avea sens, deoarece toate propunerile oricum ar trebui să fie aprobate de către o majoritate constituţională a parlamentului. Şeful statului a spus că problema transnistreană trebuie rezolvată în cadrul Constituţiei şi conform legislaţiei în vigoare, dar în formatul 5+2. Potrivit lui, propunerile sale lansate recent - şi discutate inclusiv cu Rusia, OSCE şi reprezentanţii UE - se bazează pe legea privind principiile de reglementare transnistreană, pe care parlamentul a adoptat-o pe 10 iunie 2005. „Există desigur unele virguli şi unele noţiuni”, care vor trebui consultate, a recunoscut V. Voronin.

„Există o serie de paşi pozitivi, inclusiv indirecţi. Rusia şi-a înăsprit serios poziţia în raport cu Transnistria. Numărul de vizite în Transnistria s-a redus, inclusiv ale deputaţilor din Duma de Stat a Rusiei, care veneau la degustările de divinuri din Tiraspol. Rusia a devenit mai constructivă şi în chestiunile de transformare a forţelor de menţinere a păcii în Transnistria. Voronin a mai spus că a fost creat un grup de lucru pentru calcularea costurilor reintegrării ţării.

Preşedintele s-a arătat îngrijorat în legătură cu retragerea Rusiei din Tratatul FACE, opinând că aceasta ar putea „influenţa rezultatele obţinute în reglementarea transnistreană”.


Fără consulate, dar cu vize de UE


Mai bine de jumătate de conferinţă, Voronin a stat încruntat. A schiţat primul zâmbet când a venit vorba de exportul de vinuri. Şeful statului a declarat că nu va accepta schema „vicleană” de export propusă de „Rospotrebnadzor”, prin care doar cinci întreprinderi să aibă acest drept. „Nu voi accepta varianta ca cineva să ne impună numărul şi denumirile întreprinderilor care vor avea dreptul de import. Ori vor fi reluate exporturile pentru toate companiile, ori deloc”, a menţionat Voronin, precizând că anume în această cheie a discutat şi cu preşedintele rus V. Putin. El l-a acuzat pe medicul-sanitar principal al Rusiei Ghennadi Onişcenko că ar avea interese în funcţionarea acestei scheme.

Şeful statului s-a abţinut de la atacuri directe la adresa României, dar a afirmat răspicat că cele două consulate româneşti de la Bălţi şi Cahul nu vor fi deschise. A mai spus că autorităţile noastre „se luptă” pentru un regim liberalizat de vize cu UE, care va fi obţinut până la finele anului curent. În alt context, a acuzat România că ar influenţa moldovenii să solicite cetăţenie română: „Dacă există probleme între două ţări, trebuie să hotărască guvernele statelor respective, dar nu prin metode de a obliga cu de-a sila cetăţeanul să devină cetăţean al altui stat pentru a obţine nişte facilităţi”. Preşedintele a calificat drept un succes că a primit o scrisoare de la Bucureşti prin care autorităţile române anunţă că sunt gata să discute, la Chişinău, despre acordul bilateral de bază şi acordul de frontieră. V. Voronin s-a arătat satisfăcut de relaţia cu UE, menţionând că acum este important să se stabilească paşii de după expirarea Planului de Acţiuni Moldova – UE. „Dacă ne acordă statutul de membru-asociat, asta-i unu, dacă nu - ce facem? Pentru că, la drept vorbind, R. Moldova nu este pregătită pentru acest statut.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2952
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum