Tranzactii
2 participanți
Basarabia Forum :: Social :: Economics
Pagina 1 din 1
Tranzactii
Opţiunile
Opţiunile sunt de două feluri: de cumpărare (Call) sau de vânzare (Put). Prin opţiuni se cumpără/se vinde dreptul de a vinde sau de a cumpăra la un anumit preţ (Preţ de exercitare - engl. Strike). O persoană poate fi cumpărător sau vânzător de opţiuni.1. Opţiunile Call (de cumpărare) dau cumpărătorului dreptul de a cumpăra, oricând până la scadenţă, un anumit contract futures la un preţ prestabilit, nenegociabil (Preţ de exercitare) în schimbul unei Prime plătite vânzătorului opţiunii de cumpărare.
2. Opţiunile Put (de vânzare) dau cumpărătorului dreptul de a vinde, oricând până la scadenţă un anumit contract futures, la un preţ prestabilit, nenegociabil (Preţ de exercitare) în schimbul unei Prime plătite vânzătorului opţiunii de vânzare.
Opţiunile, atât Call, cât şi Put, obligă vânzătorul să depună marja pentru opţiunile respective, de la perfectarea tranzacţiei şi de asemenea să se constituie ca şi contraparte pentru cumpărătorul opţiunii oricând acesta îşi va exercita opţiunea de cumpărare sau vânzare.
Opţiunile, atât Call cât şi Put, îl obligă pe cumpărătorul lor să depună înainte de exercitarea opţiunilor, doar primele care se plătesc vânzătorului. În momentul exercitării opţiunilor, cumpărătorului îi revine obligaţia de a vărsa în contul intermediarului, marjele/apelurile în marja (atunci când este cazul) corespunzătoare poziţiilor futures rezultate.
3. Preţul de exercitare este preţul la care cumpărătorul unei opţiuni Call poate oricând până la scadenţă să cumpere un contract futures, respectiv la care un cumpărător de opţiune Put poate vinde oricând până la scadenţă un contract futures, în schimbul primei achitate vânzătorului.
4. Prima este singurul element variabil şi liber negociabil în cazul opţiunilor. Ea reprezinta preţul pe care cumpărătorul îl plăteşte vânzătorului pentru a putea cumpăra/vinde contracte futures într-un anumit preţ.
5. Marcarea la piaţă în cazul opţiunilor se realizează numai în cazul vânzătorilor, la fel ca şi în cazul contractelor futures. Aceştia trebuie să depună de la început marjele corespunzătoare contractelor futures aferente, iar din momentul în care opţiunile vândute intră "în bani”, i se va face apel în marjă până la exercitarea opţiunilor de către cumpărător.
6. Opţiunile sunt de 3 feluri:
în afara banilor
Când preţul contractului futures este mai mic (în cazul opţiunilor Call) sau mai mare (la opţiunile Put) decât preţul de exercitare al opţiunii minus prima.
exemplu: Cumpăr Call pe 2.6000 cu prima de 0.0200. Preţul futures = 2.4000 (exercitarea dreptului de cumpărare în 2.6000 nu este favorabilă deoarece s-ar marca o pierdere de 0.1800 lei / acţiune. Cumpăr Put în 2.6000 cu prima de 0.0200, iar preţul futures = 2.8000 (nu am nici un interes să vând la preţ de 2.6000 când aş putea vinde direct în futures cu 2.8000).
la bani
Când preţul contractului futures este egal cu preţul de exercitare al opţiunii.
Exemplu: Cumpăr Call pe 2.6000 cu prima de 0.0200. Preţul futures = 2.6000 (preţul meu de exercitare).
în bani
Când preţul contractului futures este mai mic decât preţul de exercitare minus prima (la opţiunile Put) respectiv mai mare decât preţul de exercitare minus prima (opţiunile Call).
Exemplu: Cumpâr Call pe 2.6000 cu prima de 0.0200. Preţul futures = 2.7000.
Cumpăr Put în 2.6000 cu prima de 0.0200, iar preţul futures = 2.5000.
7. O opţiune poate fi exercitată numai când este "în bani” . Vânzatorii sunt exercitaţi aleatoriu, astfel încât este posibil ca participanţii la o opţiune să nu fie aceiaşi în caz de exercitare. (de ex. Există un cumpărător A şi 3 vânzători B, C, şi D pe acelaşi tip de opţiune, şi pe acelaşi preţ de exercitare (pe aceeaşi piaţă) . A cumpăra de la cei 3, cu aceeaşi primă, 30 de opţiuni. La un moment dat, decide exercitarea a 10 opţiuni, caz în care contraparte poate fi oricare dintre cei 3 vânzători.
8. Lichidarea: Opţiunile pot fi lichidate fie prin compensare - realizarea operaţiunii inverse, pe aceeaşi piaţă (acelaşi preţ de exercitare) şi acelaşi tip de opţiune (cumpărare Call - vânzare Call, cumpărare Put - vânzare Put). Compensarea va interveni de exemplu când cumpăr Call în 2.6000 cu primă de 0.0200, şi peste două zile vând Call în 2.6000 cu primă de 0.0500 . Diferenţa de 0.0300 / opţiune reprezintă profit din compensarea opţiunilor (diferenţa de primă)
!!! NU se pot compensa două opţiuni diferite de exemplu Cumpăr Call în 2.6000 şi vând Call în 2.6200. La fel NU se consideră stinsă o opţiune prin Cumpărare Call şi Vânzare Put, chiar dacă este vorba de acelaşi preţ de exercitare.
Opţiunile se lichidează de asemenea prin expirarea lor. La scadenţă, opţiunile "la bani” şi "în afara banilor” rămase neexercitate se sting, vânzătorul încasând prima, iar cumpărătorul o pierde în mod corespunzator. Opţiunile "la bani” se exercită automat la scadenţă, adică se transformă în contracte futures care vor urma soarta contractelor futures la scadenţă aşa cum este prevăzut în regulamentele de tranzacţionare futures. (se marchează la piaţă la preţurile de închidere comunicate de BVB şi BNR în ultima zi de tranzacţionare)
!!!De reţinut:
Cumpărătorul de opţiuni poate pierde doar prima, şi poate câştiga nelimitat, în timp ce Vânzătorul de opţiuni poate câştiga doar prima şi poate pierde nelimitat
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
veronique- Moderator
- Number of posts : 368
Age : 39
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006
Re: Tranzactii
da asta fac la gestiune financiara... mai strang niste informatii de despre acestea, ca am de facut si un proiect la tema - despre gestiunea unui portofoliu...
Re: Tranzactii
Ca sa corecteze
"aberatiile legislative" ce s-au abatut asupra pietei de capital,
Investitorii fac greva, brokerii merg pe lobby
Ultimele
modificari ale unor legi cu relevanta in piata de capital viitorul Cod
fiscal si ordonanta referitoare la pragul de detinere in SIF-uri i-au
nemultumit atat de profund pe operatorii bursieri, incat acestia s-au
hotarat sa-si ascuta sabiile. Astazi, o parte din investitori va intra
in greva, in sensul ca nu vor mai efectua vanzari sau cumparari de
valori mobiliare (actiuni,
obligatiuni, derivative etc.), dupa ce, ieri, liderii asociatiei
brokerilor au anuntat ca vor face lobby pentru corectarea viitorului
Cod fiscal. Se pare ca greva investitorilor va fi o premiera absoluta
in istoria pietelor bursiere, pentru ca nici in anii
crizei din 1929-1933 nu au fost semnalate astfel de manifestari. Pana
ieri, la ora inchiderii editiei, aproape 400 de semnaturi se adunasera
pe site-ul petitiionline.ro, unde a fost postata chemarea la greva.
Surse din piata afirma chiar ca ar exista si fonduri straine de investitii care se vor alatura ineditului protest.
Presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare
(ANSVM), Dan Paul, ne-a declarat ca brokerii nu vor intra in greva, dar
va trebui sa respecte decizia investitorilor
protestatari, care se vor abtine de la tranzactionare. Pentru
corectarea legislatiei, "vom face lobby parlamentar si, in ultima
instanta, ne vom adresa pietelor externe de capital", a afirmat seful
ANSVM.
sursa: 2006-05-26 - Adevarul : Investitorii fac greva, brokerii merg pe lobby
veronique- Moderator
- Number of posts : 368
Age : 39
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006
Marjele pentru contractele futures
Marjele pentru contractele futures
În tabelul de mai jos puteţi vedea marjele care trebuiesc depuse în vederea achiziţionării unui contract futures la Bursa din Sibiu.
La închiderea poziţiilor, în caz că obţineţi un profit, veţi putea retrage atât profitul cât şi sumele depuse ca marje.
Tip contract Marje (RON)
RON/USD 180
RON/EUR 180
EUR/USD 450
DESIF1 400
DESIF2 450
DESIF3 450
DESIF4 240
DESIF5 500
DESNP 98
DEBRD 250
DEBRK 240
DETLV 190
DEATB 275
DEAZO 105
DEOLT 60
DERBR 30
DERRC 250
DEAMO 225
DEBCC 152
DEBIO 220
DEIMP 170
DECMP 200
În tabelul de mai jos puteţi vedea marjele care trebuiesc depuse în vederea achiziţionării unui contract futures la Bursa din Sibiu.
La închiderea poziţiilor, în caz că obţineţi un profit, veţi putea retrage atât profitul cât şi sumele depuse ca marje.
Tip contract Marje (RON)
RON/USD 180
RON/EUR 180
EUR/USD 450
DESIF1 400
DESIF2 450
DESIF3 450
DESIF4 240
DESIF5 500
DESNP 98
DEBRD 250
DEBRK 240
DETLV 190
DEATB 275
DEAZO 105
DEOLT 60
DERBR 30
DERRC 250
DEAMO 225
DEBCC 152
DEBIO 220
DEIMP 170
DECMP 200
Re: Tranzactii
COMUNICAT DE PRESĂ. BNR, 4 decembrie 2006
În conformitate cu prevederile art.18 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 1 decembrie 2006 Banca Naţională a României a demarat acţiunea de retragere din circulaţie a bancnotelor şi monedelor din vechea emisiune monetară.
Însemnele monetare din vechea emisiune, aflate în circulaţie, se vor înlocui treptat, de către Banca Naţională a României până la data de 31 decembrie 2006.
În perioada 1 - 31 decembrie 2006, însemnele monetare
menţionate vor fi acceptate la plată, de către toţi agenţii economici
şi celelalte instituţii, aceştia având obligaţia de a nu le mai repune în circulaţie şi de a le depune la unităţile bancare unde au conturi deschise.
Concomitent, unităţile instituţiilor de credit au obligaţia de a
nu mai repune în circulaţie vechile însemne monetare primite de la
populaţie, agenţi economici şi celelalte instituţii şi de a le depune
la sucursalele Băncii Naţionale a României.
În intervalul 1 - 31 ianuarie 2007, însemnele monetare din vechea emisiune, care şi-au pierdut puterea circulatorie la data de 1 ianuarie 2007, vor
putea fi preschimbate, fără taxe şi comisioane, la Banca Naţională a
României - sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş, precum şi la
unităţile instituţiilor de credit şi ale Trezoreriei Statului.
Începând cu data de 1 februarie 2007, bancnotele şi monedele metalice menţionate vor putea fi preschimbate fără taxe şi comisioane, pe perioadă nelimitată,
la Banca Naţională a României - sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi
Timiş, prin prezentarea la ghişeu sau remitere prin poştă.
În conformitate cu prevederile art.18 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 1 decembrie 2006 Banca Naţională a României a demarat acţiunea de retragere din circulaţie a bancnotelor şi monedelor din vechea emisiune monetară.
Însemnele monetare din vechea emisiune, aflate în circulaţie, se vor înlocui treptat, de către Banca Naţională a României până la data de 31 decembrie 2006.
În perioada 1 - 31 decembrie 2006, însemnele monetare
menţionate vor fi acceptate la plată, de către toţi agenţii economici
şi celelalte instituţii, aceştia având obligaţia de a nu le mai repune în circulaţie şi de a le depune la unităţile bancare unde au conturi deschise.
Concomitent, unităţile instituţiilor de credit au obligaţia de a
nu mai repune în circulaţie vechile însemne monetare primite de la
populaţie, agenţi economici şi celelalte instituţii şi de a le depune
la sucursalele Băncii Naţionale a României.
În intervalul 1 - 31 ianuarie 2007, însemnele monetare din vechea emisiune, care şi-au pierdut puterea circulatorie la data de 1 ianuarie 2007, vor
putea fi preschimbate, fără taxe şi comisioane, la Banca Naţională a
României - sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş, precum şi la
unităţile instituţiilor de credit şi ale Trezoreriei Statului.
Începând cu data de 1 februarie 2007, bancnotele şi monedele metalice menţionate vor putea fi preschimbate fără taxe şi comisioane, pe perioadă nelimitată,
la Banca Naţională a României - sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi
Timiş, prin prezentarea la ghişeu sau remitere prin poştă.
veronique- Moderator
- Number of posts : 368
Age : 39
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006
Re: Tranzactii
Actiunile europene, la maximul pe 6 ani
Actiunile europene au crescut in cursul zilei de astazi pana la nivelele maxime din ultimii 6 ani, antrenand si cresterea indicelui global Morgan
Stanley Capital International World Index, care a fost foarte aproape
de atingerea unor noi maxime istorice. Trendul
ascendent a fost influentat in mod special de evolutiile bune ale
companiilor din industria mineritului si industria petroliera. Indicele
Morgan Stanley Capital International a castigat 0,3%, pana la valoarea
de 370,78 puncte, fiind foarte aproape de a-si depasi maximul istoric
de 370,84 puncte. Actiunile companiilor miniere se numara intre
castigatoarele acestei perioade. Evolutia
buna a sectorului petrolier la nivel global, a fost resimtita ca atare
si de companiile petroliere listate pe pietele din Centrul si Estul
Europei. Intre acestea se remarca actiunile companiei Petrol, din
Bulgaria, care in cursul sedintei de astazi au inregistrat o apreciere
de peste 4%. Cresteri, ceva mai modeste insa, au inregistrat si
actiunile companiilor MOL din Ungaria, cu 1,7%, Lotos si PKN Orlean din
Polonia cu 2,6% respective 3,17% si OMV cu 1,6%. SNP Petrom si
Rompetrol, se situeaza undeva in partea de sus a clasamentului,
inregistrand in sedinta de astazi cresteri de 2,5% respectiv 3,18%.
Actiunile europene au crescut in cursul zilei de astazi pana la nivelele maxime din ultimii 6 ani, antrenand si cresterea indicelui global Morgan
Stanley Capital International World Index, care a fost foarte aproape
de atingerea unor noi maxime istorice. Trendul
ascendent a fost influentat in mod special de evolutiile bune ale
companiilor din industria mineritului si industria petroliera. Indicele
Morgan Stanley Capital International a castigat 0,3%, pana la valoarea
de 370,78 puncte, fiind foarte aproape de a-si depasi maximul istoric
de 370,84 puncte. Actiunile companiilor miniere se numara intre
castigatoarele acestei perioade. Evolutia
buna a sectorului petrolier la nivel global, a fost resimtita ca atare
si de companiile petroliere listate pe pietele din Centrul si Estul
Europei. Intre acestea se remarca actiunile companiei Petrol, din
Bulgaria, care in cursul sedintei de astazi au inregistrat o apreciere
de peste 4%. Cresteri, ceva mai modeste insa, au inregistrat si
actiunile companiilor MOL din Ungaria, cu 1,7%, Lotos si PKN Orlean din
Polonia cu 2,6% respective 3,17% si OMV cu 1,6%. SNP Petrom si
Rompetrol, se situeaza undeva in partea de sus a clasamentului,
inregistrand in sedinta de astazi cresteri de 2,5% respectiv 3,18%.
veronique- Moderator
- Number of posts : 368
Age : 39
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006
Basarabia Forum :: Social :: Economics
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum