Basarabia Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Transnistria ... exista o solutie?

+2
Administrator
basaru
6 participanți

In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mier 15 Noi 2006 - 19:47

Diplomaţi OSCE au vizitat depozitul militar rusesc din Transnistria

Un grup de peste 30 de ambasadori, şefi ai delegaţiilor în cadrul OSCE, au vizitat luni depozitul de muniţii al Rusiei din regiunea transnistreană a Moldovei.
Vizita a fost salutată de preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht.
Este pentru prima dată, din martie 2004, când oficiali ai OSCE au obţinut acces în Colbasna. Gestul a fost apreciat de preşedintele în exerciţiu drept o importantă măsură de promovare a încrederii. „Următoarele iniţiative trebuie să fie edificate în această bază până la o completă retragere a tuturor muniţiilor, în conformitate cu angajamentele de la Istanbul din 1999”, a spus ministrul.
Vizita a reprezentat partea finală a unui turneu de documentare în Moldova, întreprins în perioada 11-13 noiembrie, organizat la invitaţia Ministerului de Externe al R. Moldova. Misiunea OSCE în Moldova a coordonat vizita respectivă.
La Chişinău, diplomaţii OSCE s-au întreţinut cu preşedintele Vladimir Voronin, cu prim-ministrul Vasile Tarlev, cu preşedintele parlamentului Marian Lupu, cu ministrul Afacerilor Externe Andrei Stratan, cu ministrul Transporturilor Miron Gagauz şi cu ministrul adjunct al Reintegrării Ion Stăvilă, precum şi cu liderii fracţiunilor parlamentare şi reprezentanţi ai ONG-urilor.
În cadrul întrevederilor, diplomaţii au discutat, printre altele, desfăşurarea reformelor politice şi economice, perspectivele reglementării transnistrene, situaţia de la frontiera moldo-ucraineană şi recentele evoluţii în domeniul drepturilor omului şi supremaţiei legii.
La Tiraspol, diplomaţii OSCE s-au întâlnit cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, şi cu spicherul sovietului suprem, Evgheni Şevciuk, şi, de asemenea, cu reprezentanţii celor mai mari întreprinderi din Transnistria.
În cadrul vizitei, diplomaţii au avut posibilitatea să se informeze din prima sursă în legătură cu situaţia şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, situaţia din zona de securitate şi cu activitatea forţelor de menţinere a păcii.
Şeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră (EUBAM), generalul Ferenc Banfi, a informat duminică seara ambasadorii OSCE asupra desfăşurării acestei operaţiuni.
Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, ambasadorii au accentuat necesitatea identificării unei soluţii pe marginea problemei transnistrene ce-ar respecta integritatea teritorială a R. Moldova şi ar oferi, în acelaşi timp, un statut special pentru regiunea transnistreană.

(Comunicat OSCE)
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mar 19 Dec 2006 - 16:15

Discutii , comentarii , intalniri si inca nimic nu s-a miscat din loc, nu este rezolvat inca conflictul....
Cum a inceput acesta?

La 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova voteaza independenta de stat a Republicii Moldova, stat nou ce s-a format ca urmare a destramarii URSS.
Republica Moldova, devine cunoscuta in plan mondial preponderent prin conflictul sangeros din primavara-vara anului 1992, ce a avut loc in zona de est (Transnistria) a Republicii Moldova.

La 2 martie 1992 Republica Moldova devine membru ONU. In noaptea de 1 spre 2 martie, efective ale Garzii transnistrene si unitati de cazaci ataca postul de politie din Dubasari - ultimul care, in Transnistria, era inca sub controlul Chisinaului. Acest incident marcheaza inceputul razboiului dintre "republica nistreana" si Republica Moldova. Este un razboi in care Moldova intra practic fara a avea armata (armata nationala se infiinteaza abia in mai 1992!) si este probabil, singurul razboi din lume in care o tara, atacata de forte armate redutabile, se apara folosind in principal efective ale politiei.

mai multe despre conflict la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty transnistria

Mesaj Scris de basaru Mar 16 Ian 2007 - 19:26

Cateva date cronologice despre inceputul si evoluarea razboiului:

15.03.1992 APELUL Guvernului Republicii Moldova catre locuitorii din raioanele de pe malul sting al Nistrului
28.03.1992. Starea exceptionala in toata Moldova.
Prim-ministrul Valeriu Muravschi indeamna poporul sa fie gata sa-si apere tara.
29.03.1992. Guvernul Moldova da minoritatii rusesti din Transnistria doua zile sa-si depuna armele, dupa care guvernul ameninta sa inceapa actiunile ofensive asupra rebelilor.
01.04.1992. Moldova trimite grupuri de politisti din Ministerul de Interne in orasul Bender. Atacul este prima actiune de razboi oficiala intre Moldova si separatistii dinTransnistria.
02.04.1992. Rusia promite sa apere rusii din tarile vecine, la nevoie cu forta. Ministrul de Externe Kozirev intelege prin asta trimiterea propriilor forte armate, insa a respins trimiterea de grupuri de oameni inarmati. In ajutorul rusilor din Transnistria au aparut deja sute de cazaci inarmati, care calatoresc prin Ucraina.
05.04.1992. Vicepresedintele rus Aleksandr Rutskoi cere independenta regiunii din Transnistria. Guvernul din Moldova a descris vizita lui Rutskoi ca un grav amestec in treburile interne ale Moldovei. In timpul vizitei sale in Transnistria Rutskoi intalnise reprezentanti de-ai rusilor separatisti si facuse o vizita la cazarmele armatei a 14-a a fostului USSR. In vederea guvernului
Moldovean vizita lui Rutskoi aduce aminte de actiunile de tip imperialist ale fostei USSR. Vizita de asemeni este vazuta ca un sprijin deschis fata de Moldova separatistilor din Transnistria. Rutskoi a spus: "Suntem la un pas de un razboi total".
21.06.1992. Eltin ameninta cu intervenire militara daca luptele nu inceteaza. In opinia moldovenilor asta inseamna declaratia de razboi a Rusiei.
22.06.1992. Moldova in razboi cu Rusia! Moldova concentreaza noi trupe imprejurul orasului Bender si se pregateste sa ia orasul din nou in posesia sa. Presedintele Mircea Snegur spune in Parlamentul Moldovei ca republica este practic in razboi cu Rusia.
Razboiul a durat circa 6 luni, din martie, pana in octombrie, cand Rusia, Ucraina si Romania, sub cupola OSCE au constituit echipe de experti pentru solutionarea conflictului. Trupe de pastrare a pacii, formate din soldati rusi, ucraineni si moldoveni, s-au instalat la granita cu Transnistria pentru a impiedica fortele combatante sa se ciocneasca in teren.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mar 16 Ian 2007 - 19:49

Un interviu cu Alexandru Gorgan (ex-viceministru al apararii 1992-1995) referitor la situatia din Transnistria.

Sunt participant la razboiul pentru apararea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, actualmente pensionar militar. Pentru mine indeosebi este dureroasa situatia care astazi este creata in zona transnistreana a Republicii Moldova, ca bastinas, ca persoana care cu arma in mana am aparat acest pamant si acesti zece ani care au trecut de la evenimentele cunoscute sunt foarte dureroase, fiindca problema in principiu a ramas aceeasi, intr-o stare de stagnare a evenimentelor din 1992. Nu se impusca, dar razboiul practic se prelungeste. Razboi informational, razboi intelectual, razboi de deznationalizare a populatiei bastinase, prin diferite metode a regimului separatiat de la Tiraspol, sprijinit, in mod direct de fortele sovine de la Moscova.

In deosebi, as vrea sa vorbesc despre problema deznationalizarii care are o continuitate. Acest teritoriu, ultimii 200 de ani s-a aflat sub presiunea regimului tarist, mai tarziu a politicii imperiale a Uniunii Sovietice si daca in Basarabia scoala, biserica, alte organe au activate in baza limbii romane o perioada mai indelungata, iar aici, in scoala s-a inceput a vorbi in limba bastinasilor, incepand cu 1918. In aceasta perioada, din 1918, pana la momentul actual, de 4 ori au trecut la diferite grafii, ceea ce vorbeste despre o situatie deosebit de complicata.

Chiar ultimii 10 ani, din 1989 scolile au trecut la grafie latina, in 1992, dupa razboiul care a avut loc pe acest teritoriu, a fost impus fortat sa revina la grafia chirilica, mai tarziu 7 scoli au putut obtine prin lupta cam pe jumate dreptul de a activa in baza grafiei latine si astazi din nou, aceeasi problema, se face tot posibilul pentru ca aceste scoli sa nu activeze, ca copiii basinasilor sa invete in limba rusa. Astazi, numai 40% din copiii basinasilor invata in limba maternal, ceilalti, 60% invata in limba rusa. Si din cele 40% numai 7 scoli activeaza in baza grafiei latine.

Celelalte 32 moldovenesti, cum le numesc ei, in baza grafiei chirilice si 15 mixte.(mai sunt inca 47 scoli). Acest regim, face tot posibilul ca bastinasii sa degradeze, sa-si piarda identitatea nationala, sa devie oameni fara nationalitate, fara trecut si fara viitor. De aceea este o problema deosebit de dureroasa. Eu in afara de aceea ca este presiunea permanenta a regimului de la Tiraspol, aici se simte si o indiferenta a guvernului de la Chisinau: vorba multa, atentie in vorbe, iar in realitate practic nimic nu s-a schimbat.

Ce a fost cu zece ani in urma, aceea si a ramas. Am vazut de vreo 4 ori prin intermediul televiziunii si la radiou am auzit ca au fost invitati directori de scoli din Transnistria. Aceste 7 scoli care activeaza pe baza grafiei latine, dar si in pana in ziua de astazi nimic nu s-a schimbat! Nimic! Ca chiar mai mult decat atat: situatia si mai mult s-a agravat. Alta chestiune care este destul de dureroasa: oamenii care si-au sacrificat viata, au depus eforturi pentru satalitatea Republicii Moldova sunt astazi, daca nu uitati cu totul, in cuvinte parca este un sprijin, in realitate, nu exista lege pentru participantii, pentru veteranii de razboi.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Vin 26 Ian 2007 - 11:48

Interviu cu Eduard Maican

CRONOS: Oare s-ar mai ridica cineva să apere statul R. Moldova, dacă toţi văd cum sunt trataţi acei care au luptat, la 1992, împotriva ruşilor şi a separatiştilor?

E. M.: E greu de spus. Cred că cei care au avut sentimente patriotice şi care le mai au îşi vor exprima devotamentul faţă de acest pământ, în pofida tuturor greutăţilor. Cei care nu le-au avut au plecat de mult în alte ţări.

CRONOS: Cum ar putea RM să-şi recâştige cetăţenii de pe celălalt mal al Nistrului?

E. M.: Practic, acolo a apărut o generaţie nouă, de aceea trebuie să ne gândim cum să lucrăm cu aceasta. Dacă înainte vroiam să avem succes în acţiunile noastre, acum trebuie să ne gândim cum să le stopăm pe ale lor. Totodată, trebuie să facem ca RM să devină atractivă pentru populaţia din stânga Nistrului. Nu v-aţi întrebat de ce Smirnov câştigă la alegeri? Pentru că acolo un pensionar primeşte 100 de dolari, iar tarifele la lumină şi gaze sunt în jumătate mai ieftine ca aici. Nu avem cu ce-i atrage. Acum, Transnistria ostilă nu înseamnă populaţia de acolo, ci liderii de la Tiraspol. Dar cheia tuturor divergenţelor nu-i la Tiraspol, ci la Moscova.

CRONOS: Credeţi că va mai fi rezolvată problema Transnistriei?

E. M.: Da. Şi se va face acest lucru pe cale paşnică, pentru că sunt alte timpuri. Avem graniţa europeană la Prut, care, sper, degrabă va ajunge sau va trece Nistrul. Dar mult depinde de voinţa şi iscusinţa politică a clasei de la putere. Asta o demonstrează acum Georgia. Trebuie să avem o poziţie bine pronunţată. Avem diplomaţie, avem structuri care se ocupă ani întregi cu Transnistria. E timpul ca acestea să spună societăţii ce au făcut.

CRONOS: E posibilă integrarea europeană a RM fără Transnistria?

E. M.: La noi, totul e posibil, dar la ce bun? Mai cedăm o parte din pământul nostru? Dacă mergem fără Transnistria, cineva o să spună să lăsăm şi Găgăuzia. Mai departe, cedăm şi Tighina? Cred că Moscova a reuşit să facă mare haos pe Nistru, dar a făcut-o datorită faptului că basarabenii şi-au băgat în sânge proverbe de tipul „Capul plecat sabia nu-l taie”. Ar trebui să ne amintim şi altceva: cel cu fruntea ridicată face să înţepenească mâna duşmanului care-şi flutură sabia…

interviul complet e aici
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:19

Săptămâna viitoare, la 2 martie, se împlinesc 15 ani de când s-a început războiul de la Nistru. De fapt, sunt 15 ani de când acesta a început şi nu se mai termină. Or, adevărul e că R. Moldova continuă să se afle în stare de război cu Rusia, chiar dacă Mircea Snegur a băut şampanie cu Boris Elţin şi cu Igor Smirnov în vara lui 1992. Oricum, trăim zile în care suntem nevoiţi să comemorăm o „dată rotundă” de la viclenia de foc, în care Rusia ne-a băgat pentru a-şi menţine aici influenţa şi pentru a nu permite reîntregirea pământurilor româneşti.

Prin faptul cum anume o vom comemora vom arăta - nouă, dar şi aliaţilor, dar şi duşmanilor noştri - cine am fost şi cine suntem. Ştiu că mulţi combatanţi - ca, bunăoară, Ştefan Jurja, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare” - se vor întâlni, vor merge la cimitire şi-i vor pomeni pe camarazii lor de arme. Apoi vor bea de ciudă şi vor scrâşni din dinţi...

fotografii rămase din timpul războiului. Îmi încrâncenau inima imaginile cadavrelor unor combatanţi care zac în pielea goală la morga din Nisporeni; o femeie frântă de lacrimi la înmormântarea feciorului său - mama poliţistului Gheorghe Caşu, chinuit şi răstignit de gardişti; camarazii de arme ai lui Filip Lupaşcu, trădat şi ucis pe Dealul lui Traian de lângă Coşniţa; Valeriu Dumbravă, ars de viu la Gâsca; Leonid Caraghiziadi, un director de şcoală, care stă nedormit şi nebărbierit de câteva zile în iarba de pe linia frontului de la Cocieri; Nicolae Bârlădeanu zace în spitalul din Căuşeni, după ce a fost hăcuit de gloanţe şi de schije la Tighina…

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty poze Transnistria

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:31

poze preluate de pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Fotografii preluate din cartea "Poduri de foc. Cronica in alb-negru a unui razboi.
sau utilizand acest link pentru rapidshare :
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]



"


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


Ultima editare efectuata de catre in Sam 24 Feb 2007 - 11:46, editata de 1 ori
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:34

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:37

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:41

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator Sam 24 Feb 2007 - 11:44

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Administrator
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 114
Age : 35
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.forumz.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mier 28 Feb 2007 - 12:12

Vlad Barbulat, combatant în războiul de pe Nistru:

- Vlad, de ce, în 1992, ai hotărât să mergi la războiul de pe Nistru?

- Dar mai fusesem la alt război… Când m-au luat la armată, în Lituania, chiar a doua zi, am fost încărcaţi în avioane, cu alarmă de luptă. Credeam că ne duc în Afganistan, dar am ajuns la Baku. Acolo, azerii îi omorau pe armeni, iar noi trebuia să le ajutăm acestora să se întoarcă acasă. M-am pomenit pentru prima dată în situaţia în care nu aveam altă ieşire, decât să arăt putere şi voinţă.

- Te temeai?

- Da. Dar, dacă vroiam să rămân viu, trebuia să împuşc în oameni…

- Cum te simţeai după ce ai omorât primul om?

- Nu vreau să fiu tratat ca un ucigaş. Emoţiile cele mai mari nu le-am trăit la Baku, ci acasă, unde era neamul meu. Stătea într-o ogradă un ostaş transnistrean şi eu trebuia să-l împuşc. El nu mă vedea. Mi-am văzut în acea clipă părinţii şi pe toţi acei care au investit în mine (mi-am închipuit durerea lor în cazul în care cineva m-ar fi ucis pe mine) şi am renunţat să-l împuşc… Celelalte se întâmplau spontan. Dacă împuşcă în tine, ce-ai să faci? La Gura Bâcului, un glonţ a trecut chiar prin haina mea, dar nu m-a atins. Am tras îndată cu aruncătorul de grenade, dar grenada n-a explodat. Ne dăduseră grenade inofensive, ca la aplicaţii militare. Atunci, am înţeles că ne-au scos pe câmpul de luptă ca pe nişte iepuraşi…

- Moldovenii erau pregătiţi să lupte?

- Unii se temeau şi se concediau din poliţie, alţii căutau să se îmbolnăvească... Sub diferite pretexte, aceştia n-au fost pentru niciun moment la război, iar astăzi mulţi dintre ei au funcţii importante în poliţie. Pe platoul Coşniţa am văzut un grup de voluntari adunaţi de comisariatele militare. Chiar de la primele împuşcături şi explozii, ei au vrut să se întoarcă acasă. Am încercat să-i oprim, dar s-au luat la harţă cu noi. A intervenit generalul Dabija, dar ei îl numeau în tot felul, ţipând: „Iată miliţionerii! Aista-i războiul lor, nu al nostru!”. Atunci, am început să plâng, trăgeam în sus şi strigam: „Oare acesta-i neamul meu, Doamne?!”. Astăzi, mulţi dintre ei se declară „eroi ai războiului”. Odată, după Paşti, alţi voluntari s-au îmbătat şi au dispărut. Peste câteva ore, ne-au sunat de la statul major transnistrean, rugându-ne să ne luăm din Doroţcaia voluntarii, că umblă şi caută de băut. Veniţi la război, ei s-au îmbătat şi s-au pornit după aventuri… Singurii luptători cu duh erau „afganii”. Mai mult, când comisarul de Ialoveni ne instruia pentru război, ne-a spus: „Fără comandă, să nu împuşcaţi!”. Cum să fiu trimis la război şi să mi se spună să nu împuşc fără comandă? Aveam de luptat contra soldaţilor ruşi, care cunosc strategia militară. Noi, moldovenii, parcă participam la jocul militar Zarniţa. Peste tot era haos, iar în acţiunile militare - nicio strategie.

- Securitatea s-a implicat activ în conflict?

- Am participat şi la acţiuni conduse de Securitatea naţională. De exemplu, am fost trimis în spionaj cu doi oameni care, pe drum, au fugit, declarând că eu am murit. Întorcându-mă, m-am pomenit sub ţevile tranşeei noastre şi unul a strigat: „Staţi, că-i de-al nostru!”. A doua zi, intrat la ospătărie, îi văd pe cei doi... Am vrut să-i împuşc pe loc, dar au fugit. În genere, securiştii nu mergeau pe poziţii, ci găseau „turturele”, patrioţi de-alde mine, şi ne foloseau. Ăsta a fost lucrul Securităţii. La 15 ani de la război, ce răsplată am eu? Sângele meu costă numai 25 de lei, pe care-i primesc în fiece lună… Răsplata celor pentru care am luptat este că mă alungă din odăiţa în care trăiesc cu soţia şi cu cei trei copii ai mei, dintre care unul e invalid de gradul I…

- Crezi că Moldova a avut şansa să câştige războiul?

- Da, şansa a fost Snegur, care, deşi fusese ales prin vot democrat, avea un aparat de stat şubred şi se temea de ruşi. Era şocat de faptul că la Nistru mor oameni şi nu ştia ce să facă. Toţi au apărat limba, dar când să mergem la război, mulţi au luat-o razna, iar Snegur a rămas doar cu nişte băieţi tineri…

- Snegur l-a eliberat din arest pe Smirnov şi pe alţi lideri secesionişti numai din frică?

- Au fost arestaţi şi membri ai statului major al Armatei a 14-a, dar Snegur i-a eliberat. Atunci, mulţi responsabili nu mai ştiau ce să facă, dar şi mai mulţi ne încurcau atunci când lansam ofensive pe câmpul de luptă. La Coşniţa, am pornit odată un atac coordonat cu combatanţii de pe platoul Cocieri şi era cât pe ce să-i rupem pe ruşi, dar degrabă ni s-a ordonat din spate: „Înapoi!”.

- Îţi pare rău că ai luptat?

- Nu. N-am fost un ucigaş. Am fost omul care n-a refuzat să-şi apere ţara. Din păcate, tocmai acum îmi dau seama că nu avem o ţară, că războiul acela a fost organizat doar ca să se verse mai mult sânge printre patrioţi. Şi mai multe lacrimi…

- Ai mai merge la un asemenea război?

- Da, fiindcă nu vreau să vină aici cazaci din Rusia şi să mă înveţe cu arma în mână cum să trăiesc acasă la mine. Lasă-i să se ducă în Siberia, să aibă grijă de neamul lor…

- Dar statul este absolut indiferent de soarta voastră…

- Adevărul e că în fruntea statului se află nişte indivizi care îşi bat joc de tot poporul. La noi, pensionarii comunişti conduc ţara, iar în parlament e lipsă acută de substanţă cenuşie. Toate normele de drept declarate de partidul de guvernământ sunt pentru a minţi Europa. Societatea rămâne în minciună, gunoi şi sărăcie…

- După război, ai continuat să lucrezi în poliţie?

- În MAI se lucrează după principul: cine plăteşte, acela are dreptate. Poliţia este o sursă de stoarcere a banilor din cetăţeni. Eu n-am fost în stare să apăr ordinea într-un stat criminal, care şi-a bătut şi încă îşi mai bate joc de mine şi de familia mea. Asta-i…

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Dum 4 Mar 2007 - 18:32

interviu cu Generalul Ion Costaş,fost ministru al Apărării in timpul conflictului cu transnistrian...

- Domnule general Costaş, de ce a avut loc războiul din Transnistria?

- Istoria a demonstrat faptul că atunci când dispar imperiile, acest lucru este urmat de războaie, ocupări de teritorii etc. După declararea independenţei a celor 15 foste republici sovietice, imperiul, cu centrul la Moscova, declanşase acţiunile de menţinere a influenţei asupra teritoriilor componente ale fostei URSS. Moscova a mizat, bineînţeles, pe forţele pro-imperiale care erau aici, dar care nu erau formate din moldoveni sau români, numiţi-i cum vreţi. Era vorba în primul rând de ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari. Aceştia au deţinut, de fapt, pârghiile de conducere şi cele economice în RSSM până în anul 1992. Noi, moldovenii, eram mai degrabă nişte iobagi. Rusia era stăpânul, boierul şi noi eram iobagii. Războiul care a fost declanşat de Rusia împotriva statului nou format R. Moldova nu a început la 2 martie 1992, dar în 1990 - prin conflictele separatiste de la Comrat şi la Dubăsari. Această situaţie tensionantă a durat de doi ani, culminând cu ziua de 2 martie 1992, când a început războiul. În acel război au fost implicate făţiş forţele ruseşti ale Armatei a 14-a care s-a retras de pe partea dreaptă a Nistrului şi s-a stabilit în Transnistria. În depozitele de la Cobasna a fost stocat tot armamentul retras din ţările fostului lagăr socialist – Ungaria, Polonia, Cehia, Germania etc. Iată de ce avem 2700 de vagoane pline cu armament şi muniţii stocate în R. Moldova.

- Într-un interviu pentru JURNAL, Gheorghe Lavranciuc preşedinte al KGB-ului din RSSM în perioada 1989-1990, a spus că momentul care a determinat începutul conflictului a fost adoptarea legii potrivit căreia limba moldovenească a fost declarată limbă de stat în acest teritoriu, lucru cu care nu au fost de acord deputaţii transnistreni...

- Ăsta a fost un pretext. Dar ruptura a început când deputaţii din stânga Nistrului au cerut să fie proclamată suveranitatea regiunii transnistrene. Vroiau să facă un fel de federaţie din R. Moldova. Ideea asta nu-i aparţine lui Kozak, ea există încă de atunci. Snegur a fost preîntâmpinat demult despre aceasta de către Gorbaciov. I s-a spus că dacă nu vrea să facă parte din imperiul rusesc, o să aibă două republici acasă la el. S-a început formarea gărzilor, cazacii au început să vină masiv din Siberia, din Ucraina etc., o mulţime de puşcăriaşi erau eliberaţi din închisorile ruseşti şi trimişi aici să lupte cu moldovenii.

- Cât de pregătită era R. Moldova pentru a lupta?

- Nu aveam armată. Nu aveam cu ce ne apăra. Am început cu „beţe de răsărită”. Am lansat un apel către ofiţerii din fosta URSS să vină acasă. Am adunat armamentul care mai rămăsese aici de la ruşi, dar era deteriorat.


- Dar aţi luptat...

- Rămăsese o unitate de artilerie, nişte mitraliere, nişte „Kalaşnikov”, dar... Ei aveau tancuri, helicoptere de luptă, artilerie grea, ofiţeri bine pregătiţi de Armata a 14-a etc. Nu poţi lupta cu un „Kalaşnikov” împotriva unui elicopter sau tun. Noi aveam doar nişte aruncătoare de mine şi de granade, adică arme uşoare. Nu aveam o echipă, suficienţi ofiţeri pregătiţi... Totuşi, am opus rezistenţă. Şi asta datorită patriotismului ofiţerilor şi soldaţilor moldoveni. Ruşii voiau să ajungă până la Prut, dar când au văzut că sunt mari vărsări de sânge, s-au oprit. Nici azi ei n-au renunţat la ideea de a ajunge până la Prut. Transnistria este doar un pretext. Ruşii nu se dezic de dorinţa să ne vadă o gubernie a lor.

- Au venit mulţi ofiţeri acasă?

- N-au venit toţi pe care i-am aşteptat. La o analiză detaliată, am stabilit că în Armata Sovietică aveam circa 4.800 de ofiţeri. Au venit 800 - 1.200.

- Ca să-i aduceţi în Moldova, le-aţi promis apartamente. Mulţi se plâng acum că autorităţile nu s-au ţinut de cuvânt...

- E adevărat. Eu am fost demis după o jumătate de an după declanşarea războiului. Ruşii l-au presat pe Snegur şi agrarienii, care erau atunci la putere, m-au demis. Eu eram general al URSS care tot la Moscova am fost format. Am absolvit două Academii militare, am fost comandant de divizie, am avut 102 avioane de luptă sub conducerea mea. Am deţinut diferite funcţii importante în armata imperială. M-am întors în Moldova şi am fost adjunct al comandantului Armatei a 14-a pe probleme de aviaţie. Apoi, am fost numit preşedinte al Comitetul Central al DOSAAF-ului din RSSM şi pe urmă - preşedintele comisiei pentru securitatea şi apărarea statului. Când Parlamentul l-a demis pe Voronin, eu am fost numit ministru al Afacerilor Interne.

- Voronin a plecat la Moscova?

- Da. În timpul conflictului, Voronin se afla la Moscova, cea care era în război cu R. Moldova. Dar acum conduce ţara.

- De ce credeţi că actualii comunişti au interesul să ascundă adevărul despre acel război?

- Nu le convine. În manualele de „Istorie Integrată”, capitolul care se referă la războiul din Transnistria este preluat în proporţie de 99 la sută din istoriografia imperială. Ne învinuiesc pe noi că am fi agresori. Chipurile noi am tăbărât peste Transnistria şi am vrut s-o cucerim. E o minciună gogonată. A fost invers. Acolo era Armata a 14-a care a susţinut separatiştii şi acum au rămas acolo pacificatori. Lupul paznic la oi. Asta confirmă încă o dată faptul că Armata imperială a purtat un război nedeclarat împotriva tânărului stat R. Moldova. Nu e vorba de un conflict armat, aşa cum spun comuniştii.

- Dumneavoastră aveţi vreo soluţie pentru diferendul transnistrean?

- Soluţia poate fi găsită doar cu implicarea structurilor internaţionale ca ONU, OSCE, ţărilor puternice ca Marea Britanie, SUA, Franţa etc. Numai acestea îi pot influenţa pe ruşi să-şi retragă armamentul din Transnistria şi armata de pe teritoriul R. Moldova. Noi suntem un stat ocupat care nu are armată proprie, ci una străină pe teritoriul ei.

- De ce spuneţi că R. Moldova nu are armată? Avem un minister al Apărării...

- Nu are! Transnistria dispune de un complex militar-industrial dezvoltat. Potrivit ziarului „Военно-промышленый курьер”, Armata din Transnistria are 8.000 de oameni; 70 de tancuri T-55, T-64 şi T -72; 150 de blindate, 122 de sisteme de artilerie de calibru mare şi un arsenal întreg de aruncătoare de mine. Are şi uzine militare – la Bender, uzina „Pribor” produce sisteme reactive; „Electromaş” şi „Metalorucav” - pistoale şi automate etc. În R. Moldova nu se produce nici măcar un glonte. Nu avem niciun tanc. Despre ce armată poate fi vorba? Dacă ne trezim, Doamne fereşte, în faţa unui pericol , nu avem cu ce ne apăra. Pleşca (ministrul Apărării – n.r.) este un diletant, e foarte departe de meseria militară.

- O soluţie în acest sens ar fi să aderăm la NATO?

- Sigur că ar fi bine. Dacă am adera la NATO, am fi apăraţi de invazia rusească. Dar NATO n-o să ne primească, nu avem cu ce intra în NATO. Trebuie să avem un buget pe potrivă. În ţările blocului, de la 2 până la 4 la sută din PIB-ul naţional sunt alocate pentru acest domeniu, dar la noi 0,1 la sută din PIB. Trebuie să ştim clar unde vrem să mergem – spre Occident sau înapoi, spre matuşca Rusia.
sursa: Jurnal de CHISINAU
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mar 6 Mar 2007 - 17:01

Moscova şi Tiraspolul mizează pe modelul Kosovo

Precedentul Kosovo este tot mai frecvent invocat în ultima vreme de către autorităţile separatiste din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud.

Mai nou, regimul ilegal de la Tiraspol a anunţat că va relua negocierile cu Chişinăul doar “pe baza noilor modele ale ONU”, lăsând să se subânţeleagă precedentul Kosovo. În acelaşi timp Rusia a anunţat recent că mai are un plan de soluţionare a diferendului transnistrean. Observatorii independenţi de la Chişinău consideră că invocarea precedentului Kosovo de către Tiraspol, noul plan rusesc pentru Transnistria şi neprezentarea liderilor separatişti la negocierile ce urmau să fie reluate luna aceasta fac parte dintr-un singur scenariu.

Aşa-numiţii miniştri de externe ai republicilor separatiste Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud s-au întâlnit zilele trecute la Moscova. Rezultatele discuţiilor nu au fost făcute publice, dar imediat după ce a revenit din capitala rusă pretinsul ministrul transnistrean de externe, Valerii Liţkai, a declarat că “negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol vor fi reluate în curând, dar numai pe baza unor modele noi, care vor fi discutate la ONU”. El a precizat că “reglementarea în cazul Kosovo ar putea deveni un model decisiv pentru Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud”. Exponentul administraţiei transnistrene a menţonat că mecanismul existent de negocieri este învechit şi că problemele care puteau fi discutate în cadrul acestuia au fost depăşite. "Toate fostele republici sovietice - şi în Iugoslavia, şi în Uniunea Sovietică, şi-au obţinut independenţa după un anume precedent. Nouă ne place precedentul Kosovo”, a spus Liţkai.

Tot săptămâna aceasta, presa rusă a anunţat că Kremlinul ar fi elaborat un nou plan de soluţionare a diferendului transnistrean, despre conţinutul căruia nu se ştie, însă, deocamdată nimic. Tot presa rusă scrie că acesta va fi făcut public numai după o întâlnire trilaterală a preşedinţilor Vladimir Putin, Vladimir Voronin şi a şefului administraţiei de la Tiraspol Igor Smirnov. Analiştii politici sunt de părere că noul plan rusesc conturează metodologia de recunoaştere internaţională a Transnistriei după modelul kosovar, respins de altfel, altă dată, atât de autorităţile de la Chişinău, cât şi de partenerii europeni şi occidentali ai Republicii Moldova.

Ministerul moldovean de Externe şi UE se pare că a intuit tendinţa Kremlinului de a conferi legalitare regimului transnistrean. UE a prelungit cu încă un an, săptămâna aceasta, valabilitatea restricţiilor de circulaţie în spaţiul european pentru 17 funcţionari din stânga Nistrului, pentru refuzul acestora de a contribui la soluţionarea diferendului. Printre aceştia se numără Igor Smirnov şi membrii familiei sale, pretinsul ministru al securităţii, Vladimir Antiufeev, şi responsabilul de relaţii externe, Valerii Liţkai.

La rândul său diplomaţia moldoveană a remis ieri Moscovei o notă de protest în care contestă calitatea de “preşedinte al Transnistriei” atribuită liderului transnistrean Igor Smirnov în comunicatele de presă difuzate de Ministerul de Externe de la Moscova. “Acest calificativ atribuit şefului unei grupări secesioniste trezeşte suspiciuni fireşti faţă de imparţialitatea şi constructivismul Rusiei în calitate de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată în nota de protest a Ministerului de Externe de la Chişinău adresată Rusiei. Chişinăul susţine că prin atribuirea unor funcţii oficiale exponenţilor regimului separatist se încearcă acomodarea comunităţii internaţionale cu ideea că Transnistria există ca stat.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mar 3 Apr 2007 - 16:43

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 1




Ultima editare efectuata de catre in Vin 27 Apr 2007 - 23:11, editata de 1 ori
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mier 4 Apr 2007 - 1:33

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 2




basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Vin 27 Apr 2007 - 23:14

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 3

basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Vin 27 Apr 2007 - 23:15

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 4

basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Vin 27 Apr 2007 - 23:18

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 5


basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de S_J Sam 28 Apr 2007 - 16:43

Interesant film, dar si inspaimantator, ca si rasul ministrului Ecologiei, Yurii Cheban (de la inceputul partii 5).
S_J
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 263
Age : 38
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Sam 26 Mai 2007 - 1:33

Transnitria - cazul Republicii Moldova : ce ar putea face UE şi SUA?

Oazu Nantoi,
Institutul de Politici Publice, Chişinău

29 octombrie 2005
------------------------------
o viziune asupra conflictului din Transnistria

click aici pt download ( format doc - 105 kb)
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de gainward Dum 10 Iun 2007 - 18:40

Pot sa spun ca conflictul transnistrian ar fi putut fi rezolvat daca fostul Presedint Mircea Snegur nu servea sampanie cu peresedintele rusiei din vreamea cei. Si daca Snegur nu ordona retragerea amatei noastre formate din voluntari si politistii, tatal meu a participat la acest consflict si spune ca armata noastra daca inainta si cistiga teren in fata rusilor Snegur care era conducatorul armatei la vremea ceai le ordona sa se retraga. Transnistria se putea cu usurinta de rupt in doua la vrea ceai si mai apoi de nimicit fortele separatiste dar din pacate avem ce avem datorita unui vinzator de tara Sad(

gainward
novice
novice

masculin Number of posts : 13
Age : 37
Localizare : Chisinau
Registration date : 10/06/2007

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru Mar 19 Iun 2007 - 3:44

si daca Snegur nu- i dadea drumul din inchisoare lui Smirnov....
basaru
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2970
Age : 84
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

https://basarabia.forumgratuit.ro/

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Beauty Sam 13 Dec 2008 - 8:51

Un articol interesant despre evolutia si alte detalii ale conflictului transnistrean.

CONFLICTUL TRANSNISTREAN SI PROCESUL DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL „5 2”

Constantin SOLOMON
Republica Moldova, Chisinău, Universitatea de Stat din Moldova,
Facultatea de Istorie si Filosofie, Catedra Istoria Românilor si Antropologie,
Doctor habilitat în stiinţe politice, profesor, decanul facultăţii

Artur GUMENIUC

Republica Moldova, Chisinău, Universitatea de Stat din Moldova,
Facultatea de Istorie si Filosofie, Catedra Istoria Românilor,

Articolul poate fi gasit pe adresa grupului Basarabia de pe situl [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
sau.. direct la linkul
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Beauty
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2696
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de STEFANITA Joi 26 Noi 2009 - 19:43

Precedentul Kosovo si conflictele post-sovietice

Precedentul Kosovo este separarea unilaterala a unei regiuni in care majoritatea absoluta a populatiei dintr-o regiune (in Kosovo peste 80% din populatie au fost albanezi si pana la declansarea conflictului in 1998-1999) supusa epurarilor etnice de catre statul gazda (Serbia).
Aceste epurari entice au fost recunoscute de Consiliul de Securitate ONU. Nici Abhazia, nici Osetia de Sud, nici Transnistria – nu au avut niciodata realitatile demografice ale Kosovo (in Nagorno-Karabah situatia demografica era similara cu kosovo).
In Transnistria si Osetia de Sud – nu au existat nici macar intentii de a recurge la epurari etnice (in ambele conflicte au murit cate aproximativ 1000), iar in Abhazia – georgienii au fost principalele victime ale epurarilor etnice (care inainte de conflict reprezentau 18% din populatia regiunii, iar georgienii 48%), cu multe multe crime de razboi de ambele parti (si aproape 10.000 de victime). Totodata Kosovo este un precedent de secesiune unilaterala de la statul gazda, cu recunoastere internationala larga.

Efecte globale?

Deseori este invocat faptul ca precedentul Kosovo ar afecta multe state europene sau Canada, de exemplu. Astea sunt povesti propagandistice (vezi declaratiile lui lavrov sau acest articol). Le luam pe rand. In Irlanda de Nord si Quebec – statul britanic sau canadian demult au acceptat principiul ca daca majoritatea acestor regiuni ar vota in favoarea secesiunii, aceasta va fi acceptata.
Marea Britanie accepta acelasi principiu in cazul Scotiei. Majoritati pentru secesiune nu exista in nici una dina ceste regiuni (Quebec a avut 2 referendumuri in care secesiunea de Canada a fost respinsa). Nici in Catalonia, Spania nu exista o majoritate pro-independenta.
In Belgia posibilitatea secesiunii este acceptata in principiu (nu neaparat dorita) de ambele comunitati (unde oricum majoritatea flamanda a tarii aparent intentioneaza sa se separe de minoritatea valona).

Exista probablitatea ca Kosovo va fi un stat semi-recunoscut, ca Taiwan. Dar in acest caz Kosovo nu ar reprezenta nimic nou, ci ar confirma “precedentul Taiwan”, in loc sa creeze un precedent nou.

Colegul meu de la ECFR Jose-Ignacio Torreblanca defineste precedentul Kosovo in urmatorul mod : “Independenta Kosovo este un precedent pentru cei care recurg la epurari etnice sau genocid, sau nu respecta drepturile fundamentale ale omului. Acesta nu este un precedent pentru statele democratice.
Singurii responsabili pentru independenta Kosovo sunt Sarbii, nu americanii sau europenii. Nu trebuie sa fim impresionati de argumentele culese din dreptul international.
Aceste argumente sunt invocate regulat de catre cei care sistematic abuzeaza dreptul international prin faptul ca nu respecta angajamentele internationale de protectie a drepturilor omului pe care si le-au asumat.”
Am reprodus acest articol ,pentru ca reda framantarile unui politolog provenit dintr-o regiune {Basarabia}afectata de fenomenul secesionist.Practic situatia in care este Kosovo are multe similitudini cu situatia din R.Moldova {Basarabia}
Deosebirea consta doar in faptul ca Dardania {Kosovo}nu se afla sub cisma ruseasca,desi ,si in Kosovo Rusia incearca politici care impiedica un popor sa se unifice,In Kosovo e impiedicata unirea cu Albania,in Basarabia unirea cu Romania.

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 42
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Transnistria ... exista o solutie? Empty Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum