Basarabia Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

2 participanți

In jos

Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova Empty Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Aleksandru Mar 22 Sept 2009 - 6:03

Mihai Ghimpu ( PL ) este ales in functia de Presedintele Parlamentului, care pana la alegerea Presedintelui, va ocupa si postul de Presedinte interimar al Republicii Moldova.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Mihai Ghimpu s-a născut la 19 noiembrie 1951 în Coloniţa, mun.Chişinău. După absolvirea studiilor medii la Şcoala nr.1, or. Chişinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) urmează Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Din 1978 ativează în calitate de jurist la diferite întreprinderi şi ca judecător al sectorului Râşcani din mun. Chişinău. O dată cu proclamarea restructurării, se încadrează în Mişcarea de renaştere naţională, iar în 1989 devine unul din fondatorii Frontului Popular. Între anii 1990-1998 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Juridice. În 1998 este ales Preşedinte al Partidului Reformei, transformat în Partidul Liberal(PL) la Congresul II din 24 aprilie 2005.

Este unchiul primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.


Între anii 1978 şi 1990 a fost şeful secţiei juridice la diferite întreprinderi, precum şi judecător al sectorului Râşcani din municipiul Chişinău. Din 1998 şi până în prezent este avocat, şeful biroului asociat de avocaţi „Credo”.

# 1988-1993: Fondator al mişcării democratice Frontul Popular din Moldova, membru al Biroului Executiv
# 1990-1998: Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreşedinte al Comisiei Juridice
# 1993-1998: Congresului intelectualităţii (PFD), secretar executiv, vicepreşedinte
# 1998-prezent: Preşedintele Partidului Liberal (PL)
# 2007-2009: Consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chişinău
# 2007-2008: Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău [6]
# 28 august 2009: A fost ales preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
# Începând cu 11 septembrie 2009 exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova



Pe data de 28 august 2009, Mihai Ghimpu a fost ales Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova cu votul a 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană din numărul total de 101 parlamentari.Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care deţine 48 de mandate de deputat în actuala legislatură, nu a participat la procedura de vot şi a contestat la Curtea Constituţională legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de Preşedinte al legislativului. La 8 septembrie 2009, în urma examinării contestaţiei, Curtea Constituţională a stabilit printr-o decizie irevocabilă ca Mihai Ghimpu să rămână Speaker.


Din data de 11 septembrie 2009, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova. Interimatul funcţiei a intervenit ca urmare a demisiei Preşedintelui Vladimir Voronin anunţată în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2009 la postul public de televiziune. Cererea de demisie a fost transmisă secretariatului Parlamentului, iar prin votul majorităţii deputaţilor a fost declarată vacantă funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Prin urmare, în corespundere cu articolul 91 al Constituţiei Republicii Moldova, care prevede că "interimatul funcţiei se asigură de Preşedintele Parlamentului", Mihai Ghimpu devine Preşedinte interimar al Republicii Moldova până la alegerea de către Parlament a noului Preşedinte.


Wikipedia.

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 41
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova Empty Re: Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Aleksandru Mar 22 Sept 2009 - 6:12

Interviu cu Mihai Ghimpu


Cunoaşteţi măcar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?

- Ei nu vor fi opt, dar mai mulţi. Dacă, însă, comuniştii îşi doresc cu orice preţ anticipate, să ştie că ei singuri îşi taie craca de sub picioare,vorba proverbului, căci noi vom modifica Codul Electoral şi vom oferi dreptul de vot tuturor cetăţenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comuniştii trebuie să analizeze foarte bine situaţia, fiindcă, dacă acum au 48 de mandate, ar putea pe urmă să se aleagă doar cu vreo zece. Sărăcia în care ne aflăm este meritul lor şi ei trebuie nu doar să ne mulţumească că ne-am înhămat pentru a o lichida, dar şi să pună umărul pentru a scoate republica din criză. Doar în campania electorală ei se declarau cei mai mari patrioţi. Dacă nu-i interesează viitorul statului, atunci să se gândească la viitorul partidului din care fac parte şi la eşecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.

Unii cetăţeni se arată foarte nemulţumiţi că, odată cu venirea noii guvernări, s-au majorat deja preţurile la transport şi apă. Cred că aceste lucruri, care se vehiculează intens şi în presa comunistă, necesită o explicaţie clară de la dvs.

- Decizia a coincis cu venirea noii guvernări, dar subiectul era pe ordinea zilei in CMC mai bine de jumătate de an. Chiar şi după majorare, tariful la apă în Chişinău este mai mic chiar aproape de două ori decât cel din raioanele republicii. Dincolo de aceasta, lumea trebuie să înţeleagă că noi ne aflăm în dilemă – ori urmăm politica partidelor precedente, care, pentru a se menţine la putere, au sărăcit întreprinderile statului, ori facem reforme, pentru ca mâine să ne fie mai uşor. RM nu are viitor fără reformele necesare şi eu mă bucur că CMC a conştientizat faptul că e mai bine să facem reforme decât să amăgim populaţia, pentru ca mâine să fim şi mai săraci. „Apă-Canal” şi Regia Transporturi se află în pragul falimentului, după ce comuniştii nu au ţinut cont de evoluţia firească a acestor domenii, ci de propriile lor interese. Problema cea mare este că cetăţenii sunt săraci şi n-au de unde plăti, dar nici „Apă-Canal”, şi nici Regia Transporturi nu au bani. Şi asta nu e problema primarului, pentru că nu el dezvoltă economia, dar cei care au guvernat până acum. Pe om nu-l interesează cât costă biletul sau apa, dacă are un salariu decent. Sunt de acord că decizia adoptată de CMC este în detrimentul nostru politic, pentru că a rămas foarte puţin până la alegerile locale din 2011. Care primar şi-ar asuma această răspundere, înainte de alegeri? D. Chirtoacă însă s-a gândit nu la soarta sa, dar la cetăţeni. Fără reforme, nici ajutor extern nu vom primi. M-am întâlnit cu reprezentanţii UE în RM, Kalman Mizsei şi Cesare de Montis, şi i-am rugat să ajute cumva parlamentul, care a rămas doar cu creioane şi hârtii, după devastarea clădirii, organizată de puterea comunistă. În replică, Cesare de Montis mi-a spus că, în ultimul an, RM nu a întreprins nimic din reformele promise UE. El mi-a sugerat foarte clar că vom avea susţinerea UE numai dacă vom realiza reforme. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că avem datorii foarte mari şi că nu putem trăi veşnic numai în baza împrumuturilor. Voronin minte cu neruşinare când afirmă că datoria externă a RM a scăzut în ultimii ani.


- Dle preşdinte, până acum comuniştii au cedat funcţii şi altele, dar ultimul bastion care nu se lasă zdruncinat este televiziunea şi radioul naţional, unde dvs. vi se face o alură de unionist, de distrugător al relaţiilor cu Rusia ş.a.m.d…


- Vreau să mai abordez o dată subiectul cu „unionismul”. Adică, dacă sunt „unionist”, sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească…


- Fiţi, vă rog, atent, ca să nu provocaţi vreun scandal.

- Să spună tot ce vor, pe mine puţin mă interesează. Faptul că eu pledez pentru adevăr şi dreptate, pentru identitatea mea, nu înseamnă că sunt împotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federaţiei Ruse! Relaţiile bune cu România nu înseamnă relaţii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii în jurul adevărului. Cuvântul „unire” vorbeşte de la sine, este unul cu conotaţii pozitive. Să unim cu toţii lucrurile bune şi frumoase, adevărul şi dreptatea, şi atunci vom avea doar de câştigat. Dar ce am câştigat, având la conducere oameni care ştiau că limba e română şi că noi suntem români, dar au recunoscut acest adevăr doar după ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit să manipulez cetăţenii, ci să le spun adevărul.


- Declaraţiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu România.

- În primul rând, eu sunt preşedintele PL, care are un program, pe care sunt obligat să-l respect şi să-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu România. În al doilea rând, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord şi ne-am asumat un program de guvernare – eu sunt liberal şi democrat, om de echipă. În al treilea rând, azi RM are nevoie, întâi de toate, să scape de sărăcie, care e cea mai gravă problemă a noastră. În al patrulea rând, noi vrem să ne integrăm în UE, iar acest lucru îl putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul” cu bâta în mână, ca Voronin, dar vreau să mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gândesc altfel. În al cincilea rând, nu Voronin a votat pentru independenţa RM, nici Stepaniuc, nici Mişin, nici Tkaciuk şi cu Reidman. Am făcut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, soluţionarea problemelor cetăţenilor, libertate, justiţie independentă – toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Bârfele lor sunt speculaţii, folosite de comunişti din 1988 încoace, pentru că ei nu au alte argumente, nu sunt capabili să facă politică, să adopte reforme. Ei cred că vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, ruşi etc. Dar ce au câşigat etniile, care au crezut comuniştilor până acum? Dacă credeau în noi, sunt convins că azi eram să fim cu toţii cetăţeni ai UE.

- Cu toate acestea, încă cel puţin patru ani, termenul de limbă moldovenească din Constituţie nu va putea fi schimbat, deoarece nu veţi întruni în parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.

- Când a fost adoptată Legea cu privire la funcţionarea limbilor, şi Constituţia, era necesar ca limba noastră română să fie readusă în viaţa publică. Acum, după cum observaţi, toată lumea e conştientă că vorbim româna. Statul e obligat să aducă legea la viaţa de azi, dar într-adevăr nu vom avea posibilitatea s-o facem. Însă nu aceasta e important acum. Trebuie să punem punct speculaţiilor ce ţin de limba şi identitatea noastră, folosite de comunişti pentru a se menţine la putere şi să ne apucăm de soluţionarea problemelor economice, să creăm condiţii de trai şi celor care vorbesc româna sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau găgăuza. Păstrarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” va rămâne o pată pe seama celor care s-au declarat patrioţi ai RM, dar au promovat politica sovietică, adică minciuna.


- Cum şi când va fi schimbat procurorul general?


- Nu este nicio problemă în a schimba procurorul general. Nu vorbesc acum ca preşedinte, dar ca simplu deputat. Eu nu accept să avem în fruntea Procuraturii un cetăţean care nu a slujit legii, dar celor care au fost la putere. Democraţie înseamnă altceva – cei care au funcţii trebuie să slujească statului, legii şi cetăţenilor. Dacă alţii au slujit puterii, locul lor e în altă parte. Lumea de mult aşteaptă dreptate pe acest pământ.

- Cum vor decurge în continuare relaţiile RM cu Rusia, inclusiv în privinţa diferendului transnistrean? Să nu uităm că, după alegerile din 29 iulie, Smirnov i-a chemat pe ostaşii transnistreni să-şi pregătească armele...


- Relaţiile cu Moscova trebuie să fie bune, iar declaraţia lui Smirnov este una populistă. Asemenea afirmaţii nu mai prind, ca în anii 1989-1990. Am discutat cu cetăţeni din stânga Nistrului, care regretau că n-au învăţat grafia latină, ca să se descurce mai bine în Europa. Smirnov, ca şi Voronin, ştie că Ghimpu a votat şi pledează pentru integritatea RM. Îmi doresc să schimbăm lucrurile în partea dreaptă a Nistrului, ca să funcţioneze democraţia şi să revină zâmbetul pe buzele oamenilor şi atunci lucrurile se vor schimba şi dincolo.

- Credeţi că Voronin a propus recent AIE formarea unei republici în stânga Nistrului din proprie iniţiativă sau la indicaţiile Moscovei?

- Voronin multe o să ne mai spună. El îşi caută tot felul de sloganuri numai pentru a minţi electoratul, ca să prindă mai bine minciuna că Ghimpu e „unionist”. El crede că PCRM mai are vreo pondere. Nu, partidul lui a murit pentru totdeauna! Gata! Epoca comunismului la guvernare s-a încheiat – comunişti vom avea, dar ei nu vor mai guverna, orice ar face Voronin. RM este un stat independent suveran, unitar si indivizibil, iar statutul regiunii transnistrene este prevăzut în Constituţie. Respectiv, problema trebuie soluţionată, conform Constituţiei.

- Totuşi, în opinia dvs., care e soluţia optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean?

- Dezvoltarea RM şi crearea unui model atractiv pentru concetăţenii noştri din stânga Nistrului este soluţia optimă. Cu siguranţă, ei vor fi mult mai atraşi de prosperitate, de liberă circulaţie în Europa, de posibilitatea găsirii unui loc de muncă plătit decent, de un viitor sigur in cadrul UE. Misiunea noastră este să construim un asemenea viitor şi să-l propunem şi celor din stânga Nistrului. Depinde şi de Rusia, dar odată ce a recunoscut independenţa RM, Moscova trebuie să nu ne impună reguli, să-şi retragă armata şi să ne respecte drepturile.

- Bine, dar Rusia a recunoscut şi independenţa Georgiei. Să nu facem abstracţie şi de faptul că Rusia este o forţă mondială, care nu va ceda nimic, atâta timp cât va avea aici interese.


- E adevărat, dar situaţia noastră depinde nu doar de interesele Rusiei, dar şi de persoanele care conduc RM. Sunt două lucruri diferite dacă avem o conducere loială Moscovei sau una devotată acestui stat. Nu vreau decât ca Rusia să ne respecte drepturile, aşa cum i le respectăm noi. Suntem state diferite, în ceea ce priveşte numărul populaţiei, teritoriu, bogăţii şi arme, dar în drept suntem egali. Menţinerea Transnistriei pentru a putea influenţa asupra viitorului nostru este o greşeală a Federaţiei Ruse. Dar noi vom realiza viitorul pe care ni-l dorim.

- Autorităţile de la Chişinău pot decide orice, dar sferele de influenţă sunt stabilite de marile puteri. Credeţi că noi, de exemplu, am putea încurca planurile lui Obama şi Putin?


- Eu cred într-o societate democratică. Dacă noi, cetăţenii acestui stat, vom lua o decizie democratică, şi preşedinţii Obama şi Putin sunt obligaţi s-o respecte. Da, noi putem să schimbăm planurile lor şi acesta este un drept al nostru, care ne aparţine şi pentru care pledează şi ei. Chiar dacă Rusia a declarat deschis că are interese în zona aceasta, eu ştiu că interesul meu este al cetăţenilor pe care îi reprezint. Împreună cu AIE, suntem obligaţi să promovăm mai întâi de toate interesele statului RM.

- Dle preşedinte, sunteţi cunoscut ca o fire impulsivă, care faceţi deseori declaraţii neaşteptate, iar alţii vă numesc „Jirinovski al Moldovei”. N-aţi apelat la serviciile unui imagemaker?


- Nu, şi nici n-am nevoie. Prefer ca cetăţenii să mă cunoască aşa cum sunt şi, dacă se poate, aşa şi să mă accepte. Înţeleg că impulsivitatea este un neajuns pentru un politician, dar depinde şi de situaţii. Dacă în faţa mea stau oameni cu care mă înţeleg şi nu spun minciuni, eu mă simt bine. Când e vorba de adevăr, dreptate, respect, corectitudine, eu sunt liniştit. Dar dacă am vorbit normal cu cineva şi el se întoarce şi toarnă minciuni, sigur că reacţionez altfel. Cel mai greu îmi este să suport minciuna, trădarea, laşitatea. Şi atunci devin impulsiv. Ăsta e caracterul meu şi recunosc că mai bine nu-l aveam, dar Dumnezeu ne-a făcut diferiţi. Slavă Domnului că doar ăsta mi-e neajunsul.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 41
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova Empty Re: Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty Mar 4 Mai 2010 - 19:38